Your Ad Here
Showing posts with label Bank Exam Model Papers. Show all posts
Showing posts with label Bank Exam Model Papers. Show all posts

Saturday, December 24, 2011

APTRANSCO - Model Question Paper

Model Question Paper

The question paper consists of one hundred multiple choice objective type questions to be answered on the OMR answer sheet using HB pencil in 2 hours. A few questions are given as a model below. Note: Calculators are not allowed into the Examination Hall. Candidates have to bring their own pencils and erasers.

1.The armature of a d.c machine is made of
(A) Silicon steel (B) Wrought iron (C) Cast steel (D) Soft iron
A
B
C
D
2.The main drawbacks of d.c shunt generator is that
(A)Shunt circuit has high resistance
(B) Generator voltage is small
(C) Terminal voltage drops considerably with load
(D) It is expensive
A
B
C
D
3.Transformers usually transfer electrical energy from primary to secondary with change in
(A) Frequency (B) Voltage (C) Power (D) Time period
A
B
C
D

Monday, November 23, 2009

IDBI Bank Exam Papers

Hi friends dont waste time searching for papers online as there is no paper for idbi bank available on net, prediction of no of questions they may be between 120 - 180 with equal emphasis on all aspects..

Selection Process:

The Selection process will comprise of Written Test (WT) followed by personal interview of the candidates who have qualified in the WT. The WT will comprise of Objective Type Questions having four components viz.

(a) Test of Reasoning

(b) Test of English Language

(c) Test of Quantitative Aptitude and

(d) Test of General & Financial Awareness.

Questions papers for 'WT' except the paper on 'Test of English Language', will be set in Hindi and in English.

Monday, August 24, 2009

ICICI EXAM PREVIOUS PAPER 25th SEPTEMBER 2008

ICICI PAPER ON 25th SEPTEMBER 2008

Paper Pattern

1.A 2MB PCM(pulse code modulation) has
a) 32 channels b) 30 voice channels & 1 signalling channel.
c) 31 voice channels & 1 signalling channel.
d) 32 channels out of which 30 voice channels, 1 signalling channel, & 1 Synchronizatio channel.
Ans: : (c)

2. Time taken for 1 satellite hop in voice communication is
a) 1/2 second
b) 1 seconds
c) 4 seconds
d) 2 seconds
Ans: : (a)

3.A dishonest shopkeeper professes to sell pulses at the cost price, but he uses a false weight of 950gm. for a kg.
His gain is �%.

4.Max number of satellite hops allowed in voice communication is :
a) only one b) more than one c) two hops d) four hops
Ans: : (c)

5.Conditional results after execution of an instruction in a micro processor is stored ina) register b) accumulator c) flag register d) flag register part of PSW(Program Status Word)
Ans: : (d)

6.Frequency at which VOICE is sampled is
a) 4 Khz
b) 8 Khz
c) 16 Khz
d) 64 Khz
Ans: : (a)

7.Line of Sight is
a) Straight Line
b) Parabolic
c) Tx & Rx should be visible to each other
d) none
Ans: : (c)

8.Purpose of PC(Program Counter) in a Micro Processor is
a) To store address of TOS(Top Of Stack)
b) To store address of next instruction to be executed.
c) count the number of instructions.
d) to store base address of the stack.
Ans: : (b)

9.What action is taken when the processor under execution is interrupted by a non-maskable interrupt?
a) Processor serves the interrupt request after completing the execution of the current instruction.
b) Processor serves the interupt request after completing the current task.
c) Processor serves the interupt request immediately.
d) Processor serving the interrupt request depends upon the priority of the current task under execution.
Ans: : (a)

10.The status of the Kernel is
a) task
b) process
c) not defined.
d) none of the above.
Ans: : (b)

11.To send a data packet using datagram , connection will be established
a) before data tr Ans: mission.
b) connection is not established before data tr Ans: mission.
c) no connection is required.
d) none of the above.
Ans: : (c)

12.Word allignment is
a) alligning the address to the next word boundary of the machine.
b) alligning to even boundary.
c) alligning to word boundary.
d) none of the above.
Ans: : (a)

13.When a C function call is made, the order in which parameters passed to the function are pushed into the stack is
a) left to right b) right to left
c) bigger variables are moved first than the smaller variales.
d) smaller variables are moved first than the bigger ones.
e) none of the above.
Ans: : (b)

14.What is the type of signalling used between two exchanges?
a) inband
b) common channel signaling
c) any of the above
d) none of the above.
Ans: : (a)

15.Buffering is
a) the process of temporarily storing the data to allow for small variation in device speeds
b) a method to reduce cross talks
c) storage of data within tr Ans: mitting medium until the receiver is ready to receive.
d) a method to reduce routing overhead.
Ans: : (a)

16. Memory allocation of variables declared in a program is
a) allocated in RAM.
b) allocated in ROM.
c) allocated on stack.
d) assigned to registers.
Ans: : (c)

17.A software that allows a personal computer to pretend as a computer terminal is
a) terminal adapter b) bulletin board c) modem d) terminal emulation
Ans: : (d)

18.Find the output of the following program
int *p,*q;
p=(int *)1000;
q=(int *)2000;
printf("%d",(q-p));
Ans: : 500

19.Which addressing mode is used in the following statements:
(a) MVI B,55
(b) MOV B,A
(c) MOV M,A
Ans: . (a) Immediate addressing mode.
(b) Register Addressing Mode
(c) Direct addressing mode

20.RS-232C standard is used in _____________.
Ans: . Serial I/O

21.Memory. Management in Operating Systems is done by
a) Memory Management Unit
b) Memory management software of the Operating System
c) Kernel
Ans: : (b)

22.What is done for a Push opertion?
Ans: : SP is decremented and then the value is stored.

23.Binary equivalent of 52
Ans: . 110100

24.Hexadecimal equivalent of 3452 Ans:
72A

25.Explain Just In Time Concept ?
Ans: . Elimination of waste by purchasing manufacturing exactly when needed

26.A good way of unit testing s/w program is
Ans: . User test

27.OOT uses
Ans: . Encapsulated of detect methods

28.EDI useful in
Ans: . Electronic Tr
Ans: mission

29.MRPII different from MRP
Ans: . Modular version of man redundant initials

30.Hard disk time for R/W head to move to correct sector
Ans: . Latency Time

31.The percentage of times a page number bound in associate register is called
Ans: . Bit ratio

32.Expand MODEM
Ans: . Modulator and Demodulator

33.RDBMS file system can be defined as
Ans: . Interrelated

34.Super Key is
Ans: . Primary key and Attribute

35.Windows 95 supports
(a) Multiuser (b) n tasks (c) Both (d) None
Ans: . (a)

36.In the command scanf, h is used for
Ans: . Short int

37.A process is defined as
Ans: . Program in execution

38.A thread is
Ans: . Detachable unit of executable code)

39.A thread is
Ans: . Detachable unit of executable code)

40..How is memory management done in Win95
Ans: . Through paging and segmentation

41.What is meant by polymorphism
Ans: . Redfinition of a base class method in a derived class

42.What is the essential feature of inheritance
Ans: . All properties of existing class are derived

43.What does the protocol FTP do AnsTr
Ans: fer a file b/w stations with user authentification

44.In the tr
Ansport layer ,TCP is what type of protocol
Ans: . Connection oriented

45.Why is a gateway used
Ans: . To connect incompatible networks

46.How is linked list implemented
Ans: . By referential structures

47.What method is used in Win95 in multitasking
Ans: . Non preemptive check

48.What is a semaphore
Ans: . A method synchronization of multiple processes

49.What is the precedence order from high to low ,of the symbols ( ) ++ /
Ans: .( ) , ++, /

50.Preorder of A*(B+C)/D-G
Ans: .*+ABC/-DG

51.What is the efficiency of merge sort
Ans: . O(n log n)

52.In which layer are routers used
Ans: .In network layer

53.Which of the following sorting algorithem has average sorting behavior --Bubble sort, merge sort, heap sort, exchange sort
Ans: . Heap sort

54. In binary search tree which traversal is used for getting ascending order values--Inorder ,post order,preorder
Ans: .Inorder

55. What are device drivers used for
Ans: .To provide software for enabling the hardware

SBI BANK PO PREVIOUS SOLVED PAPER (July 6 , 2008)

SBI BANK PO (PT) SOLVED PAPER (Held on July 6 , 2008)
General English
Directions�(Q. 41�50) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

The yearly festival was close at hand. The store room was packed with silk fabrics. gold ornaments, clay bowls full of sweet curd and platefuls of sweetmeats. The orders had been placed with shops well in advance. The mother was sending out gifts to everyone.

The eldest son, a government servant, lived with his wife and children in far off lands. The second son had left home at an early age. As a merchant he travelled all over the world. The other sons had split up over petty squabbles, and they now lived in homes of their own. The relatives were spread all across the world. They rarely visited. The youngest son, left in the company of a servant, was soon bored and stood at the door all day long, waiting and watching. His mother, thrilled and excited, loaded the presents on trays and plates, covered them with colourful kerchiefs, and sent them off with maids and servants. The neighbours looked on.

The day came to an end. All the presents had been sent off.

The child came back into the house and dejectedly said to his mother, �Maa, you gave a present to everyone, but you didn�t give me anything !�

His mother laughed, �I have given all the gifts away to everyone, now see what�s left for you.� She kissed him on the forehead.

The child said in a tearful voice, �Don�t I get a gift ?�

�You�ll get it when you go far away.�

�But when I am close to you, don�t I get something from your own hands ?�

His mother reached out her arms and drew him to her. �This is all I have in my own hands. It is the most precious of all.�

41. Why did the woman's second son travel ?

(A) He was restless by nature
(B) He did not want to stay at home
(C) He was rich and could afford to travel
(D) His job was such that he had to travel
(E) None of these

42. Why did the woman�s eldest son not attend the festival ?

(A) He was not on good terms with his youngest brother who lived at home
(B) He had quarrelled with his mother
(C) His wife did not allow him to return home
(D) His job prevented him from taking leave
(E) None of these

43. How did the woman prepare for the festival ?
1. She bought expensive gifts for her children and neighbours.
2. She ordered her servants to prepare sweets and food well in advance.
3. She made sure that her youngest child was looked after so that he wouldn�t be bored.

(A) None
(B) Only 1
(C) Only 2
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3

44. What did the youngest child do while his mother was busy ?
1. He waited for a chance to steal some sweetmeats.
2. He pestered his mother to give him a present.
3. He stood at the door with servants.

(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 3
(D) Only 3
(E) None of these

45. Which of the following can be said about the woman ?

(A) She was a widow who had brought up her children single handedly
(B) She was not a good mother since her children had left home at an early age
(C) She enjoyed sending her family gifts at festival time
(D) She gave expensive presents to show that she was wealthy
(E) She rarely visited her grand-children because they all lived abroad

46. What did the boy receive from his mother ?

(A) She taught him the value of patience
(B) She encouraged him to grow up and live independently like his brothers
(C) She showed him the importance of giving expensive gifts
(D) She gave him a hug to express her love
(E) None of these

47. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?

(A) The woman usually ignored her youngest son
(B) The woman�s eldest son lived abroad
(C) The members of the woman�s family did not care about her
(D) The woman made all the preparations herself since she did not want to burden the servants
(E) The woman sent gifts to her children to ensure that they visited her

Directions�(Q. 48�49) Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

48. Left
(A) Gone
(B) Quit
(C) Remaining
(D) Disappeared
(E) Forgot

49. Packed

A) Filled
(B) Squeezed
(C) Crowd
(D) Collected
(E) Untidy

50. Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word dejectedly as used in the passage.

(A) Calmly
(B) Happily
(C) Willingly
(D) Fortunately
(E) Softly

Directions�(Q. 51�55) Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any)

51. Many multinational companies (A) / have not been as (B) /successful in India (C) /than we expected. (D) No error (E)

52. He has ruined (A) /his eyesight (B) /by not using (C) /his spectacles regularly. (D) No error (E)

53. Mostly of the (A) /newly recruited officers (B) /have no experience (C) /in the banking sector. (D) No error (E)

54. The resignation of (A) /one of our directors (B) /have caused the price (C) / of shares to fall. (D) No error (E)

55. There are many (A) /ways of which (B) /inflation can (C) /be measured. (D) No error (E)

Directions�(Q. 56�60) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and �No correction is required.� mark (E) as the answer.

56. Each of the loan must be approved by the Branch Manager�

(A) Every loan
(B) Each one of the loan
(C) Any of the loan
(D) All of the loan
(E) No correction required

57. The issue was taken before the Municipal Corporation meeting last week�

(A) Taking place at
(B) Taken after
(C) Being taken in
(D) Taken up at
(E) No correction required

58. He has asked for the names of those employees involved in the project.

(A) had asked
(B) having asked about
(C) was asked that
(D) is asking
(E) no correction required

59. Considerate the traffic, it is better to leave for the airport an hour early�

A) While considering
(B) Consideration of
(C) Considering
(D) Being considerate to
(E) No correction required

SBI BANK PO (PT) SOLVED PAPER (Held on July 6 , 2008)

General English

60. He is a good leader, knowing that to motivate his employees to achieve�

(A) That known when
(B) Who knows how
(C) Which knows how
(D) Knowing what
(E) No correction required

Directions�(Q. 61�65) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(1) The able bodied men of the tribe gathered to discuss how to climb the mountain.
(2) As part of their plundering they kidnapped a baby of one of the families.
(3) One day the mountain tribe invaded those living in the valley.
(4) �We couldn�t climb the mountain. How could you?�, they asked, �It wasn�t your baby !� she replied.
(5) There were two tribes in the Andes �one lived in the valley and the other high up in the mountains.
(6) Two days later they noticed the child�s mother coming down the mountain that they hadn�t yet figured out how to climb.

61. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?

(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

62. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?

(A) (6)
(B) (5)
(C) (4)
(D) (3)
(E) (2)

63. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?

(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

64. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement ?

(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

65. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?

(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

Directions�(Q. 66�70): In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence mark (E) i.e., all correct as your answer.

66. The income (A) of many people in rural (B) India is not adequate (C) to satisfy (D) their basic needs. All correct (E)

67. He is always (A) prompt (B) in caring (C) out instructions. (D) All correct (E)

68. The revized (A) rates (B) of interest will be effective (C) immediately. (D) All correct (E)

69. Such transactions (A) are quiet (B) expensive (C) and time consuming (D) for customers. All correct (E)

70. The guidelines (A) of the new scheme (B) are expected (C) to be finally (D) soon. All correct (E)

Directions�(Q. 71�80) In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words/ phrases are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

I used to look �(71)� to the holidays. I was usually �(72)� to my uncle�s house where I �(73)� his children. I did not get paid a salary for �(74)� What I received in return however, was far more �(75)� My uncle was an avid reader. During the time I spent with his family I had an �(76)� to read the vast amount of books and magazines that he possessed. This improved my English to some �(77)� Reading became my new �(78�79)� spending my pocket money on a ticket to the cinema I began to �(80)� books. This has benefited me greatly.


71. (A) forward
(B) towards
(C) backward
(D) up
(E) around

72. (A) went
(B) sent
(C) visited
(D) travelled
(E) gone

73. (A) cared
(B) occupy
(C) guarded
(D) taught
(E) played

74. (A) them
(B) whom
(C) this
(D) now
(E) which

75. (A) expensive
(B) deserving
(C) helping
(D) demanding
(E) valuable

76. (A) opportunity
(B) ability
(C) use
(D) encouragement
(E) achievement

77. (A) distance
(B) extent
(C) time
(D) limits
(E) degrees

78. (A) activity
(B) hope
(C) hobby
(D) duty
(E) worship

79. (A) despite
(B) though
(C) by
(D) instead of
(E) while

80. (A) sell
(B) read
(C) exchange
(D) invest
(E) buy

Answers:
41. (D) 42. (E) 43. (A) 44. (D)
45. (C) 46. (D) 47. (B)
48. (C) 49. (A) 50. (C)
51. (D) Replace �than� with �as�.
52. (E)
53. (A) Change �Mostly� to �Most�.
54. (C) Change �have� to �has�.
55. (B) Replace �of� with �in�.
56. (A) 57. (D) 58. (E) 59. (C) 60. (B)
61. (C) 62. (A) 63. (E) 64. (D) 65. (B)
66. (E) 67. (C) 68. (A) 69. (E) 70. (D)
71. (A) 72. (B) 73. (D) 74. (C) 75. (E)
76. (A) 77. (B) 78. (C) 79. (D) 80. (E)

SBI Clerk Exam Previous Paper (Held on 13-07-2008)

SBI Clerk Exam (Held on 13-07-2008)

General Awareness

1. Oscar Awards are given for the excellence in the field of -

(A) films
(B) Literature
(C) Sports
(D) Politics
(E) Status
ANS (A)

2. Which of the following is not a food crop ?

(A) Wheat
(B) Barley
(C) Maize
(D) Gram
(E) Cotton
ANS (E)

3. Union Budget always presented first in -

(A) The Loksabha
(B) The Rajyasabha
(C) Joint session of Parliament
(D) Meeting of the Union cabinet
(E) The State Assemblies
ANS (A)

4. The Government of India has earmarked about Rs. 70,000 crore in Union Budget to help which of the following sections of the society ?

(A) Children who are bonded labour
(B) Persons working in hazardous industries
(C) Farmers
(D) People living below poverty line
(E) None of these
ANS (E)

5. Jose Louise has taken over as the prime minister of -

(A) France
(B) Argentina
(C) Spain
(D) New zealand
(E) Italy
ANS (C)

6. The conference of Economic/ Finance Ministers of ASEAN was held recently in -

(A) Jakarta
(B) Bali
(C) New Delhi
(D) Tokyo
(E) Islamabad
ANS (B)

7. Which of the following International forums/ organizations has made a decision of not to go for reckless lending ?

A) G-7
(B) G-8
(C) SAARC
(D) World Bank
(E) IMF
ANS (E)

8.Mahmood Ahmadinejad who was in India on an official visit recently is the -

(A) Prime Minister of Iraq
(B) President of Iran
(C) Prime Minister of Iran
(D) President of Iraq
(E) None of these
ANS (B)

9. India recently started "Maitree Express" to which of the following destinations ?

(A) Islamabad
(B) Karanchi
(C) Dhaka
(D) Kathmandu
(E) None of these
ANS (C)

10. The first ever General elction took place in which of the following countries in Indian sub-continent ?

(A) Bhutan
(B) China
(C) Pakistan
(D) Bangladesh
(E) Sri Lanka
ANS (A)

11. As per the latest figures published in the newspapers the growth of economy in India for the fiscal year ended March 2008 has been at which of the following levels ? About -

(A) 6 %
(B) 6.5 %
(C) 7 %
(D) 7.5 %
(E) 9 %
ANS (E)


12. Name of B.S.Yeddyurappa was recently in news as he has taken over as the -

(A) Governor of Karnataka
(B) Chief Minister of Karnataka
(C) Governor of Andhra Pradesh
(D) Chief Minister of Andhra Pradesh
(E) None of these
ANS (B)


13. The Govt. of India Planning to put up a bill in the parliament to ensure free and compulsory education for all those who are of the age of -

(A) 3 Years
(B) 5 Years
(C) 6-14 Years
(D) 12-20 Years
(E) Upto 21 Years
ANS (C)

14. "World No Tobacco Day" is observed on which of the following days ?

(A) Ist May
(B) 10th May
(C) 21st May
(D) 31 st May
(E) 1st June
ANS (D)

15. Late Vijay Tendulkar who died recently was a famous -

(A) Social Work
(B) Politician
(C) Sportsman
(D) Play Wright
(E) None of these
ANS (D)

16. Mnay times we erad in newspapers about the GM Crops.What is the full form of GM ?

(A) Genetically Marketed
(B) Genetically Modified
(C) Green & Moisturious
(D) Globally Marketed
(E) None of these
ANS (B)

17. Barack Obama whose name was in news recently is from which of the following countries ?

(A) UK
(B) USA
(C) France
(D) Italy
(E) None of these
ANS (B)

18. Which of the following is an Oscar winning documentary on climate change in which former US Vice President Al Gore has featured as a narrator ?

A) An inconvenient truth
(B) The Sea
(C) Road to prediction
(D) Remember My Name
(E) None of these
ANS (A)

19. Defence minister from 27 nations recently gathered at which of the following places to discuss security amongst the countries of Asia Pacific Region ?

(A) Beijing
(B) New Delhi
(C) Singapore
(D) Kuala Lumpur
(E) None of these
ANS (C)

20. Who amongst the following is NOT a Lawn Tennis Player ?

(A) Serena Williams
(B) Katarina Srebotnik
(C) Andy Murray
(D) Nichlas Almagro
(E) Ricky Ponting
ANS (E)

21. The head office of the Stae Bank Of India is located in -

A) Kolkat
(B) New Delhi
(C) Pune
(D) Ahmedabad
(E) None of these
ANS (E) Mumbai

22. Which of the following is NOT the name of the sensitive index of any global stock exchange ?

(A) Nasdaq
(B) Nikkei
(C) Kospi
(D) Dow
(E) Combix
ANS (E)

23. Mnay times we read the term 'ECB'in financial newspapers.What is the full form of 'ECB'?

(A) Essential Commercial Borrowing
(B) Essential Credit & Borrowing
(C) External Credit & Business
(D) External Commercial Borrowing
(E) None Of These
ANS (D)

24. Who amongst the following is the new face in Union Cabinet after it was reshuffled recently ?

A) Mnai Shankar Aiyer
(B) Rahul Gandhi
(C) Priyanka
(D) Jyotiraditya Scindia
(E) None of these
ANS (D)

25. Who amongst the following has taken over as the chief minister of Nagaland ?

(A) Manik Sarkar
(B) Dinesh Nandan Sahay
(C) P.Longon
(D) K.Shankaranarayanan
(E) None of these
ANS (E)

SBI BANK CLERK MODEL QUESTIONS

General English

1. Read each sentence to find out whether there is any error in it. If there is no error, the answer is 'd' (Ignore errors of punctuation, if any)
(a) You would not have used (b) such an insulting language (c) if you would have been accompanied (d) by your elder brother. (e) No error
Answer - c
2.Read each sentence to find out whether there is any error in it. If there is no error, the answer is 'd' (Ignore errors of punctuation, if any)
All the furnitures have been (a)/ replaced by the owner of the house (b)/ before shifting. (c)/ No error. (d)
Answer - a
3.Read each sentence to find out whether there is any error in it. If there is no error, the answer is 'd' (Ignore errors of punctuation, if any)
As soon as I shall reach New Delhi (a)/ I shall send you the file (b)/ you have asked for. (c)/ No error. (d)
Answer - a
4.In each of these questions, the given sentence has a blank space. Four alternative words (a), (b), (c) and (d) are given after the sentence. Select from the alternatives that word as your answer which you consider most appropriate for the blank space.
He does not suffer from any ....... disease at all.
a. Acute
b. Chronic
c. Temporary
d. Irregular
Answer - b
5.In each of these questions, the given sentence has a blank space. Four alternative words (a), (b), (c) and (d) are given after the sentence. Select from the alternatives that word as your answer which you consider most appropriate for the blank space.
We are not sure if their business is strictly .........
a. Prudent
b. Honest
c. Judicious
d. Legitimate
Answer - a
6.In each of these questions, the given sentence has a blank space. Four alternative words (a), (b), (c) and (d) are given after the sentence. Select from the alternatives that word as your answer which you consider most appropriate for the blank space.
The claims made by the manufacturer of the product are so extravagant that only the ...... will accept them on face value.
a. Cynical
b. Gullible
c. Rich
d. Indifferent
Answer - b
7.In each of these questions, the given sentence has a blank space. Four alternative words (a), (b), (c) and (d) are given after the sentence. Select from the alternatives that word as your answer which you consider most appropriate for the blank space.
Justice should be ..... even-handedly.
a. Discharged
b. Performed
c. Declared
d. Administered
Answer - d
8.In each of these questions, the given sentence has a blank space. Four alternative words (a), (b), (c) and (d) are given after the sentence. Select from the alternatives that word as your answer which you consider most appropriate for the blank space.
The leader of the opposition party condemned the communal riots in ... terms.
a. Unambiguous
b. Unparliamentary
c. Unequivocal
d. Uncontrollable
Answer - c
9.In each of these questions, the given sentence has a blank space. Four alternative words (a), (b), (c) and (d) are given after the sentence. Select from the alternatives that word as your answer which you consider most appropriate for the blank space.
They should spend less time ... about and more with their children.
a. Gallivanting
b. Gravitating
c. Frisking
d. Flirting
Answer - c
10.In each of these questions, the given sentence has a blank space. Four alternative words (a), (b), (c) and (d) are given after the sentence. Select from the alternatives that word as your answer which you consider most appropriate for the blank space.
The Government's handling of the situation led to ...... violations of human rights.
a. Tumultuous
b. Obvious
c. Ostensible
d. Flagrant
Answer - d
11.In each of these questions, the given sentence has a blank space. Four alternative words (a), (b), (c) and (d) are given after the sentence. Select from the alternatives that word as your answer which you consider most appropriate for the blank space.
A bullet ........ his cheek.
a. Grazed
b. Glazed
c. Grasped
d. Screamed
Answer - a
12.In each of these questions, the given sentence has a blank space. Four alternative words (a), (b), (c) and (d) are given after the sentence. Select from the alternatives that word as your answer which you consider most appropriate for the blank space.
The injured man was still groggy and could only give a ..... account of the accident.
a. Garish
b. Gangling
c. Garbled
d. Garrulous
Answer - c

13. In each of these questions, the given sentence has a blank space. Four alternative words (a), (b), (c) and (d) are given after the sentence. Select from the alternatives that word as your answer which you consider most appropriate for the blank space.
The teacher's counsel had a ........ effect on the mischievous student's conduct.
a. Memorable
b. Salutary
c. Sudden
d. Forceful
Answer - b
14.In these questions, pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
The majority of village folk in India are illiterate and .... superstitious.
(a) Overtly (b) Delicately (c) Stubbornly (d) Covertly (e) Critically
Answer - c
15.In these questions, pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
I must admit, my parents stood by me in my times of ...... .
(a) Passion (b) Duress (c) Involvement (d) Development (e) Criticism
Answer - b

BANK CLERK MODEL QUESTION PAPER 2

NUMERICAL ABILITY TEST

1. Sum of smallest six digit no. and greatest five digit no. is:


a. 199999

b. 201110

c. 211110

d. 1099999

e. None of these

2. Value of 112 * 54. is :

a. 6700

b. 70000

c. 76500

d. 77200

e. None of these

3. 1399*1399

a. 1687401

b. 1901541

c. 1943211

d. 1957201

e. None of these

4. When a no. is multiplied by 13 product consist of all 5�s. The smallest such no. is

a. 41625

b. 42135

c. 42515

d. 42735

e. None of these

5. If n is �ve no. then which of the following is least.

a. 0

b. �n

c. 2n

d. n2

e. None of these

6. If -1<=x <=2 and 1<= y <= 3 then least value of 2y-3x is :

a. 0

b. -3

c. -4

d. -5

e. None of these

7. The least prime no. is :

a. 0

b. 1

c. 2

d. 3

e. None of these

8. The sum of prime no.�s b/w 60 and 75 is:

a. 199

b. 201

c. 211

d. 272

e. None of these

9. Total no. of even prime no.�s is :

a. 0

b. 1

c. 2

d. None

e. None of these

10. How many No�s B/w 400 and 600 begin with or end with digit 5.

a. 40

b. 100

c. 110

d. 120

e. None of these

11. The digit in unit�s place of product 81*82��..*89 is:

a. 0

b. 2

c. 6

d. 8

e. None of these

12. The sum of first 45 natural no�s is :

a. 1035

b. 1280

c. 2070

d. 2140

e. None of these

13. The unit�s digit in the product of 771 * 659 * 3 65 is :

a. 1

b. 2

c. 4

d. 6

e. None of these

14. Which no. is exactly divisible by 11

a. 235641

b. 245642

c. 315624

d. 415624

e. None of these

15. The largest natural no. which exactly divides the product of any 4 consecutive natural no�s is:

a. 6

b. 12

c. 24

d. 120

e. None of these

16. The diff. b/w squares of 2 consecutive odd integers is always divisible by:

a. 3

b. 6

c. 7

d. 8

e. None of these

17. The smallest no. to be added to 1000 so that 45 divides the sum exactly is :

a. 10

b. 20

c. 35

d. 80

e. None of these

18. The least no. which must be subtracted from 6709 to make it exactly divisible by 9 is :

a. 2

b. 3

c. 4

d. 5

e. None of these

19. Find the no. nearest to 99547 and exactly divisible by 687:

a. 98928

b. 99479

c. 99615

d. 100166

e. None of these

20. The least no. by which 72 must be multiplied in order to produce a multiple of 112 is

a. 6

b. 12

c. 14

d. 18

e. None of these

21. Which largest no. of 5 digits is divisible by 99:

a. 99909

b. 99981

c. 99990

d. 99999

e. None of these

22. A no. when divided by 114 leaves the remainder 21 if same no. is divided by 19 the remainder will be

a. 1

b. 2

c. 7

d. 21

e. None of these

23. The diff. b/w 2 no�s is 1365 when larger no. is divided by smaller the quotient is 6 and the remainder is 15. The smaller no. is :

a. 240

b. 270

c. 295

d. 360

e. None of these

24. The divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder if remainder is 46 then dividend is :

a. 4236

b. 4306

c. 4336

d. 5336

e. None of these


25. A four digit no. divisible by 7 becomes divisible by 3 when 10 is added to it the largest such no. is :

a. 9947

b. 9987

c. 9989

d. 9996

e. None of these

ANSWERS WITH EXPLANATION :

1) a

2) 1120000/16 = b

3) (1400-1)*(1400-1) = d

4) 555555/13 = d

5)c 6)c 7)c 8)d 9)b 10)c 11)a 12)a 13)c 14)d

15)c 16)d 17)a 18)c 19)c 20)c 21)c

22)d 23)b 24)d 25)b


SBI BANK CLERK MODEL TEST PAPER

NUMERICAL ABILITY

1.Let R = qs�4. When s=8, R=16. When s=10, R is equal to

a. 11
b. 14c. 20
d. 21
Answer-d

2. If 272/3 � 81-1/2 = 3x, the value of x is

a. -1
b. 0
c. 1
d. 2
Answer -b

3. 0.333 .... � 0.444 .... is equal to

a. 0.148148148 ....
b. 0.777 ....c. 0.121212 ....
d. 1.333 ....
Answer-a

4.


Answer-d


5. On converting the following base-2 numeral in base ten, 1101101, we get

a. 96
b. 104
c. 108
d. 109
Answer-d

6. The number of prime factors of (6)10�(7)17�(55)27

a. 54
b. 64
c. 81
d. 91
Answer-d

7. A train crosses a pole in 15 seconds, while it crosses 100 meter long platform in 25 seconds. The length of the train is -

a. 125m
b. 135 m
c. 159 m
d. 175 m
Answer-c

8.Two taps A and B can fill a tank in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both the taps are opened simultaneously and the tap A is closed after 3 minutes, then how much more time will it take to fill the tank by tap B?

a. 7 min & 15 sec
b. 7 min & 45 sec
c. 8 min & 5 sec
d. 8 min & 15 sec
Answer-d

9. The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4:3 and 2:3 respectively. In what ratio, the liquids be mixed in both the vessels so that the new liquid contains half milk and half water?

a. 7:5
b. 1:2
c. 2:1
d. 6:5
Answer-a

10.A car covers a distance of 715 km at a constant speed. If the speed of the car would have been 10 km/hr more, then it would have taken 2 hours less to cover the same distance. What is the original speed of the car?

a. 45 km/hr
b. 50 km/hr
c. 55 km/hr
d. 65 km/hr
Answer-c

11. A person covered some distance in 12 hours. He covered half the distance by rail @ 75 km per hour and the rest by car @ 45 km/hr. The total distance covered by him was

a. 450 km
b. 675 km
c. 337.5 km
d. 1350 km
Answer-b

12. A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A's share, 4 times B's share and 7 times C's share are all equal. The share of C is

a. Rs. 84
b. Rs. 147
c. Rs. 196
d. Rs. 240
Answer-a

13. A and B entered into a partnership investing Rs. 12000 and Rs. 9000 respectively. After 3 months C also joined them with a capital of Rs. 15000. The share of C in the half yearly profit of Rs. 9500 is


a. Rs. 3500
b. Rs. 3000
c. Rs. 2500
d. Rs. 4000
Answer-c

14.The ratio of income of A and B is 5:4 and their expenditure is as 3:2. If at the end of the year, each saves Rs. 800, then the income of A is

a. Rs. 1700
b. Rs. 1800
c. Rs. 2000
d. Rs. 2200
Answer-c

15.A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 10 days together and then B left. The remaining work was done by A alone in 30 more days. B alone can finish the work in

a. 48 days
b. 60 days
c. 75 days
d. 90 days
Answer-d

16.The ratio between the curved surface area and the total surface area of a right circular cylinder is 1:2. If the total surface is 616 sq. cm, the volume of the cylinder is

a. 1848 cm3
b. 1232 cm3
c. 1078 cm3
d. 980 cm3
Answer-c

17.A circular wire of radius 42 cm is cut and bent in the form of a rectangle whose sides are in the ratio of 6 : 5. The smaller side of the rectangle is

a. 30 cm
b. 60 cm
c. 72 cm
d. 108 cm
Answer-b

18.A man walking at the rate of 6km per hour crosses a square field diagonally in 9 seconds. The area of the field is-

a. 125 sq. cm
b. 112.5 sq. cm
c. 110 sq. cm
d. 100√2 sq. m
Answer-b

19.A rectangular carpet has an area of 240 sq. cm. If its diagonal and the longer side are together equal to five times the shorter side, the length of the carpet is -

a. 10 cm
b. 24 cm
c. 26 cm
d. 27.5 cm
Answer-b

20.The ratio of 435 : 25 is same as

a. 4 : 1
b. 2 :1
c. 7 : 5
d. 7 :10
Answer-a

21. A sphere and a cube have equal surface areas. The ratio of the volume of the sphere to that of the cube is

a. √π : √6
b. √π : √6
c. √π : √3
d. √6 : √π
Answer-d

22.The marked price of a table is Rs. 3000 and is available at successive discounts of 20% and 10% respectively. If there is an additional discount of 5% on cash payment, then what is the cash price of the table?

a. Rs. 2400
b. Rs. 2160
c. Rs. 2100
d. Rs. 2052
Answer-d

23. A certain sum becomes Rs. 5290 in 2 years and Rs. 6083.50 in 3 years at C.I. The rate of interest per annum is

a. 10%
b. 12%
c. 15%
d. 16⅔ %
Answer-c

24.A person borrowed Rs. 500@ 3% per annum S.I and Rs. 600 @4�% per annum on the agreement that the whole amount will be returned only when the total interest becomes Rs. 126. The number of years, after which the borrowed sum is to be returned, is

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
Answer-b

25.A sum of Rs. 12,000 doubles in 5 years at C.I. What will be the amount after 20 years?

a. Rs. 1,20,000
b. Rs. 1,92,000
c. Rs. 1,24,000
d. Rs. 96,000
Answer-b

26. A person sold 320 mangoes for the C.P. of 400 mangoes. His gain percent is

a. 10%
b. 15%
c. 12�%
d. 25%
Answer-d

27. A person bought some oranges @ Rs. 10 per dozen and bought the same amount of oranges @ Rs. 8 per dozen. He sold these oranges @ Rs. 11 per dozen and gained Rs. 120. The total number of oranges bought by him was

a. 30 dozen
b. 40 dozen
c. 50 dozen
d. 60 dozen
Answer-d

28.On selling a certain commodity for Rs. 425, there is as much gain as loss on selling it for Rs. 355. The C.P. of the commodity is

a. Rs. 370
b. Rs. 385
c. Rs. 390
d. Rs. 400
Answer-c

29.A sum of Rs. 800 amounts to Rs. 920 in three years at S.I. If the rate of interest is increased by 5% then the amount will increase to

a. Rs. 950
b. Rs. 980
c. Rs. 1010
d. Rs. 1040
Answer-d

30.Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is

a. 24
b. 36
c. 17
d. 72
Answer-d

31.A house owner wants to get his house painted. He is told that this would require 25 kg of paint. Allowing for 15% wastage and assuming that the paint is available in 2kg tins, the number of tins required for painting the house is -

a. 15
b. 12
c. 10
d. 20
Answer-a

32.Price of food grains have risen by 10% and of other items of consumption by 15%. If the ratio of an employee's expenditure on food grains and other items is 2:5, by how much should his salary be increased so that he may maintain the same level of consumption as before, assuming that his present salary is Rs. 3500?

a. Rs. 300
b. Rs. 350
c. Rs. 375
d. Rs. 475
Answer-d

DONT FORGET TO SAY THANKS

SBI CLERK EXAM REASONING ABILITY MODEL PAPER

SBI CLERK EXAM REASONING ABILITY MODEL PAPER
Directions : - Select the related letters / word / number / figure from the given alternatives

1 Editor : Magazine

(a) Movie (b) Scene
(c) Drama (d) Director

2 Hinduism , Christianity , Islam : Religion

(a) Ear , Nose , Eyesight : Vision (b) Plus , Minus , Multiple : division
(c) Winter , Spring , Summer : Season (d) Humid , Hot , Tundra : Region

3 WOLF : FLOW :: WARD : ?

(a) BROW (b) DRAW
(c) CRAW (d) SLAW

4 GRAIN : TIZRM :: BRAIN : ?

(a) XRIKL (b) YIZRM(c) OPRST (d) ASQMI

5 CUT : BDTVSU :: TIP : ?

(a) UVHJOQ (b) SUHJOQ
(c) USJHQO (d) SUJHOQ

6 19 : 59 :: 17 : ?

(a) 51 (b) 53
(c) 55 (d) 57

7 14 : 20 :: 16 : ?

(a) 23 (b) 48
(c) 10 (d) 42

8 100 : 102 :: 100000 : ?

(a) 105 (b) 104
(c) 1003 (d) 1004

DIRECTIONS : (QUESTIONS 9 to 13) select the one which is different from the other three .


9 (a) Mile (b) Centimeter (c) Litre (d) Yard
10 (a) High - Up (b) Past - Present (c) Often - Seldom (d) Fresh - Stale
11 (a) 11 - 127 (b) 9 � 85 (c) 7 � 53 (d) 5 � 29
12 (a) 26 Z (b) 24 X (c) 22 V (d) 20 S
13 (a) 8 , 64 , 112 (b) 36 , 6 , 206 (c) 48 , 4 , 202 (d) 9 , 27 , 263
14 In the following series of numerals , which digit has maximum frequency ?

846734378344563464348

(a) 8 (b) 6 (c) 4 (d) 3

15 If the day after tomorrow is Friday , what day will the third day after tomorrow be

(a) Saturday (b) Monday (c) Sunday (d) Friday

16 If the ratio of the area of two squares is 16 : 1 , then the ratio of their perimeter is

(a) 4 : 1 (b) 16 : 1 (c) 1 : 3 (d) 3 : 4

17 The shade of 18 ft high pole is 20 ft. . Find the length of shade of 27 ft long pole .

(a) 36 ft (b) 30 ft (c) 34 ft (d) 40 ft

18 A scores more runs than B but less than C . D scores more than B but less than A . Who is the

lowest scorer ?
a) A (b) B (c) C (d) D

19 In the alphabets from A to Z , which is the third letter to the right of the letter which is midway

between K & S ?
(a) R (b) Q (c) P (d) O

20 If first November falls on Monday , then what day will the 25th November be ?

(a) Tuesday (b) Thursday (c) Wednesday (d) Friday

21 The length of room is twice its breadth . If the area of the room is 242 sq meters , then find out its

breadth
(a) 11 (b) 10 (c) 12 (d) 9

22 If the product of two numbers is 10 & their sum is 7 , then the larger of the two number is -

(a) � 2 (b) 2 (c) 5 (d) 3

24 Which letter is used only in one of the given words ?

Speak , Reap , Shark

(a) S (b) P (c) K (d) H

25 A tortoise covers one kilometer in 4 hours . It takes rest for 20 minutes after very kilometer .

How much time does it takes for the tortoise to cover 3.5 kilometers ?
(a) 14 hours (b) 13 (c) 15 (d) 12

26 Of which of the following words , which one will be at the 3rd position in the dictionary ?

1. socks 2. Shocks 3. Sharp 4. snooker

(a) 4 (b) 3 (c) 2 (d) 1


ANSWER

1 2 3 4 5
c c b b b
6 7 8 9 10
b d a c a

11 12 13 14 15
a d a c c

16 17 18 19 20
a b b a b

21 22 23 24 25
a c d c a

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | SharePoint Demo